Comeniusleerling naar Champions League. Bericht geplaatst op: 18-5-2014

AMERSFOORT - Na een geslaagd trainingskamp op het sportcentrum van de KNVB in Zeist afgelopen weekend is hij er helemaal klaar voor: Ali Türksoy uit Amersfoort gaat met nog 11 andere spelers en speelsters naar het Portugese Lissabon om daar op 24 mei de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Atletico Madrid bij te wonen.

De 14-jarige scholier van het Comenius College in Hilversum, sinds 2010 speler bij FC Utrecht, is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 23 tot en met 25 mei plaatsvindt in Lissabon. 

Ali Türksoy tijdens het trainingskamp op het sportcentrum KNVB in Zeist (Foto: F4Friendship)


Voorbereiding
Onder leiding van Jan van Loon, Coördinator Voetbalontwikkeling & Onderzoek van de KNVB en betaald voetbalscheidsrechter Kevin Blom bereidden de Double Dutchies zich afgelopen zaterdag op het sportcentrum van de KNVB in Zeist voor op hun reis naar Lissabon. Ook kregen zij hun teamkleding uitgereikt en werden de jonge spelers en hun ouders uitgebreid gebrieft over hun reis naar Lissabon.

De 14-jarige Ali Türksoy uit Amersfoort vond het trainingskamp erg geslaagd. "Ik had nog nooit met meisjes gevoetbald, haha. Van de Fair Play Quiz met scheidsrechter Kevin Blom heb ik ook veel geleerd. Sportiviteit vind ik sowieso belangrijk in het voetbal." Het toernooi in de Portugese hoofdstad staat in het teken van respect voor andere culturen en nationaliteiten. Zaken die de speler van FC Utrecht, die zelf van Turkse komaf is, erg belangrijk vindt. "Soms roepen spelers van de tegenpartij tegen mij: 'Ga terug naar je eigen land.' Ik laat het gewoon gaan. Maar ik heb donkere medespelers die wel eens voor 'aap' of 'zwarte' worden uitgescholden. Dat vind ik echt niet kunnen. Voor mij is iedereen gelijk. Iedereen is één."

Lissabon
Het team, bestaande uit zes jongens en zes meiden, gaat van vrijdag 23 tot en met zondag 25 mei naar de Portugese hoofdstad om daar het internationale FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-forum bij te wonen. In Lissabon ontmoeten zij de deelnemers uit de overige vijftien landen en nemen ze deel aan een voetbaltoernooi. Het absolute hoogtepunt is het bezoek aan de finale van de UEFA Champions League tussen Real Madrid en Atletico Madrid in het Estádio da Luz op 24 mei.

Stichting LOOT
De twaalf speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Stichting LOOT.  Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. 

"Uit elke provincie hebben we een speelster of speler geselecteerd", aldus landelijk LOOT-coördinator Tom de Groen. "Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op. Dat kan zijn, dat zij daarnaast nog scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaar staan. Leerlingen dus die dat extra hebben, waarvoor ze nu worden beloond met de selectie voor The Double Dutchies."

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP
Het project FOOTBALL FOR FRIENDSHIP is onderdeel van het maatschappelijke programma voor jongeren van Gazprom. Hoofddoel is het ontwikkelen van belangrijke waarden onder de jeugd: respect voor andere culturen en nationaliteiten en gelijkheid. Tegelijkertijd wil het project bij jongeren het belang van een gezonde levensstijl benadrukken, met sport als middel.Terug

Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV